Beginnend wespennest

Je hoopt geen wespennest in je huis of rondom je huis te vinden. Als het dan echter toch zo is, dan is het een goed teken als het een beginnend wespennest is. Een beginnend wespennest is namelijk eenvoudiger te bestrijden. Rond maart/april gaan de koninginnen onder de wespen op zoek naar een nieuwe plek voor het nest. De koninginnen starten met de bouw van het nest, zodat ze een plek hebben voor hun eitjes. Rond deze periode van het jaar tref je nooit gigantische nesten aan.

Hoe ziet een beginnend wespennest eruit?

De koningin zoekt een geschikte plek voor het nest. Zodra ze er een gevonden heeft, begint ze met het bouwen van het nest. Een beginnend wespennest bestaat uit een aantal zeshoekige cellen. Ze maakt deze cellen van fijngekauwd hout. Door het fijnkauwen in combinatie met speeksel wordt het een papierachtige massa die goed plakt. De zeshoekige cellen allemaal aan elkaar vast gemaakt.

Groei van een wespennest

De koningin start als eerste met de bouw van het nest en legt vervolgens haar eitjes. Gemiddeld legt ze de eerste keer 12 eitjes. Uit deze eitjes komen larven die na een tijdje uitgroeien tot werksters. Zodra deze periode is aangekomen, gaat het hard met de groei van een wespennest. De werksters nemen de bouw over en de koningin beperkt haar tot het leggen van meer eitjes. Een beginnend wespennest is dan ook minder gevaarlijk dan een volgroeid nest, omdat er nog niet zoveel wespen in het nest zitten. Ondanks dit gegeven, moet je alsnog voorzichtig zijn als je een beginnend wespennest aantreft. De wespen die er op dat moment zitten, steken ook als ze zich bedreigd voelen.

Voordelen beginnend wespennest

Een wespennest ontdekken is niet heel prettig. Desondanks zijn er een aantal voordelen dat je beter een beginnend wespennest kunt aantreffen dan een volgroeid nest. Zolang de eitjes van de koningin nog niet zijn uitgekomen, is de drang om voedsel te vinden minder klein. Zodoende tref je minder wespen aan in jouw omgeving. En daarnaast is de kans klein dat een beginnend wespennest schade aanricht aan bijvoorbeeld je isolatie, dakgoot of plafond. Wel is het van belang om het nest meteen te verwijderen om overlast en schade te voorkomen.