Wespennest

Een nest gesticht door de koningin van een wespenkolonie wordt een wespennest genoemd. De koningin is een vruchtbare vrouwtjeswesp. Het nest biedt woonruimte voor alle wespen van de wespenkolonie. Bijna alle nesten bestaan uit hout. Dit hout wordt door de koningin fijngekauwd. Doordat de koningin haar speeksel toevoegt aan het hout, ontstaat er een papierachtige substantie. Op deze manier blijft het hout plakken en kan het in allerlei vormen gebracht worden. Het speeksel droogt vervolgens op en daardoor wordt het een stevig nest. Wespennesten zijn creatieve bouwwerken.

Wespennest en de vele cellen

Een wespennest is verdeeld in cellen. Elke koningin start het nest op eenzelfde manier. De koningin zoekt een geschikte plek uit voor het nieuwe nest. Bijvoorbeeld in een spouwmuur of onder de dakrand. De koningin start met het creëren van de eerste cellen. Een cel bevat zes hoeken. De cellen plakken aan elkaar door middel van het fijngekauwde hout. Deze cellen dienen als plek voor de eitjes. Zodra de eerste eitjes uitkomen, volgen de nieuwelingen het bouwproces op. En zo wordt het nest groter en groter.

De bouw van een wespennest

Elk wespennest wordt eenmalig gebruikt. Elke koningin start met zoeken naar een nieuwe plek voor haar nest na de winter. Ze komt dan uit haar winterschuilplaats. Veelal is dit rond maart/april. Het ligt een beetje aan de temperatuur. De eerste cellen worden door de koningin zelf gebouwd, zodat ze haar eitjes daarin kan leggen. Na een kleine maand zijn de larven uitgegroeid tot volwassen wespen. Deze wespen, werksters genoemd, bouwen verder aan het nest, zodat er plek is voor nieuwe eitjes. Vervolgens wordt het nest actief gebruikt gedurende de zomermaanden. Voordat de kou aanbreekt, verlaat de koningin haar nest en zoekt ze een nieuwe winterschuilplaats.

Volgroeid wespennest

Een nest rond april/mei is nog niet zo’n groot probleem. Echter wanneer de werksters doorgaan met de bouw van het nest, ontstaan er gigantische bouwwerken. Een gemiddeld volgroeid nest biedt plek voor ruim 5000 wespen. Deze aantallen geven dan ook aan dat niemand blij is met een nest in zijn of haar leefomgeving. Een volgroeid nest zorgt voor problemen. Wespen worden later in het wespenseizoen ook agressiever. Schakel de hulp in van professionele ongediertebestrijders als je last hebt van een wespennest.