Zelf een wespennest verwijderen

Heb je een wespennest in jouw leefomgeving ontdekt? Ontzettend vervelend! Je kunt zelf een wespennest verwijderen. Of het verstandig is? Wij vinden van niet! Als je toch zelf een wespennest verwijderen wilt, geven wij je hier een aantal aandachtspunten voordat je overgaat op het bestrijden en verwijderen van het wespennest. Houd in je achterhoofd dat wanneer je het risico te groot vindt worden, altijd de optie bestaat om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Kun je zelf een wespennest verwijderen?

Ja, zelf een wespennest verwijderen is mogelijk! Dit brengt echter wel de nodige risico’s met zich mee. Wespen zorgen voor gevaarlijke situaties als ze zich bedreigd voelen. Er zijn allerlei bestrijdingsmiddelen te koop die je helpen het nest te bestrijden, want dit moet eerst voordat je zelf een wespennest verwijderen kan. Let wel, dit zijn andere bestrijdingsmiddelen dan wat een professionele ongediertebestrijder gebruikt. De middelen zijn minder sterk en zorgen niet altijd voor een succesvolle bestrijding.

Lokaliseer het wespennest

Uiteraard is de eerste stap het lokaliseren van het wespnest. Je vindt het nest door te letten op de vliegroute van de wespen. Wespen vliegen altijd dezelfde route naar hun nest. Het is mogelijk dat je het nest niet direct vindt. Wespen bouwen nesten namelijk ook in spouwmuren en onder dakgoten. Het is zelfs mogelijk dat het nest verstopt zit in de grond. De locatie van het nest is een van de factoren waar je rekening mee moet houden als je zelf een wespennest verwijderen wilt. Zit het op een lastige plek? Kies er dan niet voor om het zelf een wespennest te verwijderen en bestrijden.

Kies het juiste moment

Wespen zijn overdag op zoek naar eten voor de larven. De werksters onder de wespen vliegen dan rond. De koningin en haar larven blijven echter in het nest zitten. Pas wanneer de avond aanbreekt, vliegen alle wespen terug naar het nest. Zelf een wespennest verwijderen doe je het best als het begint te schemeren. Zodra jij bezig gaat met bestrijdingsmiddelen en niet alle wespen zitten in het nest, dan ontstaat er een gevaarlijke situatie. De wespen buiten het nest, komen naar het nest toe en zien jou als een bedreiging en gaan steken. Een nest kan wel 1000 wespen bevatten.

Kies de juiste methode

Draag te allen tijde beschermende kleding. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat kinderen en huisdieren niet in de buurt zijn. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing door van het bestrijdingsmiddel. Ga niet maar zo aan de gang met zelf een wespennest verwijderen. Werk zorgvuldig en doe het alleen als het veilig kan. Heb je twijfels over het nest en hoe je het moet aanpakken? Vraag een professionele ongediertebestrijder. Tot slot, betreft het een niet-actief wespennest? Laat het dan maar gewoon zitten. Nesten worden eenmalig gebruikt en brengen geen verdere schade toe.